Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΠΟΛΥΝΕΡΙ)

ΠΟΛΥΝΕΡΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Ορεινό χωριό της επαρχίας Τρικάλων (775 μ. μέσο υψόμετρο), 56 χλμ. ΝΔ της Πύλης . Είναι κτισμένο στις όχθες του Αρέντιου, και του Χαντζή οι οποίοι σμίγουν και σχηματίζουν παραπόταμο του Αχελώου, στα σύνορα με το νομό Καρδίτσας.Οι κάτοικοί του (γύρω στους 40 το χειμώνα, πάνω από 300 το καλοκαίρι) ασχολούνται αποκλειστικά με την κτηνοτροφία. Ξεχωρίζουν οι κορυφές Κάστρο (1.900 μ.) και Αη Λιας (1.200 μ., με θέα την Άρτα, τη Λευκάδα και τον Αμβρακικό). Η Ι. Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, κτίστηκε, κατά την παράδοση, τον 15ο αιώνα (1480μ.χ.σύμφωνα με επιγραφή στο θόλο του καθολικού). Έγιναν προσθήκες κατά τον 17ο αιώνα και πρόσφατα άλλες επεμβάσεις. Πανηγυρίζει με ιδιαίτερη λαμπρότητα το Δεκαπενταύγουστο. Από την Ι. Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, διασώζεται μόνο το καθολικό και κάποιες αξιόλογες τοιχογραφίες. ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την κορυφή Αη Λιάς και Χούνη. ΕΠΙΔΟΘΕΙΤΕ ΣΕ Ψάρεμα πέστροφας στον Αρέντιο. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου και της 8ης Σεπτεμβρίου.


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ



ΤΟ ΤΡΙΚΟΓΧΟ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΑ
Πάνω από την είσοδο του ναού εικονίζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου


ΕΡΕΙΠΙΑ ΑΡΧΑΙΟΥ ΑΝΑΚΤΟΡΟΥ, του βασιλέα Κόθωνα, κοντά στο εξωκκλήσι της Μεταμόρφωσης. Βρέθηκαν χάλκινο ειδώλιο βοδιού και χάλκινα νομίσματα με προτομή, παράσταση ιππικών αγώνων και τη λέξη Θεσσαλία.
ΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΚΟΡΑΚΟΝΗΣΙΟΥ

Γεφυρώνει τον Αρέντιο ποταμό, στην τοποθεσία «Κορακονήσι». Εξυπηρετούσε την επικοινωνία των χωριών Πολυνερίου και Μυροφύλλου με τα Ελληνικά και από εκεί προς Μουζάκι, Τρίκαλα, Καρδίτσα. Έχει άνοιγμα τόξου 9,20 μ., ύψος 6,30 μ., πλάτος 2,50 μ. και μήκος 23,30 μ. Εντοιχισμένη πλάκα φέρει χρονολογία κατασκευής το 1201.


Η Παναγία (1480 μ.χ.)
ΠΑΡΑΜΕΡΟ
Ορεινό χωριό της επαρχίας Τρικάλων (1.040 μ.), σε απόσταση 61 χλμ. από τα Τρίκαλα και 38 χλμ. από την Πύλη. Το χωριό δημιουργήθηκε γύρω στο 1330 (υπάρχει σχετική επιστολή προς τον Μητροπολίτη Σταγών). Το δάσος Νταλαμήτρου (βιότοπος της αρκούδας) και οι κορυφές Όρνιο (1.800 μ.), Φούρκα (1.820 μ.) και Πυργάκι (1.600 μ.) περιστοιχίζουν το χωριό, που υδρεύεται από τις πηγές Γκούρα (1.260 μ.), Καραούλια (1.100 μ.) και Τζερεμέϊκα (με χώρο που προσφέρεται για πικ-νικ). Από τη Φούρκα διακρίνονται η Άρτα και ο κάμπος των Τρικάλων.
ΒΑΘΥΡΕΜΑ
38 χλμ. από την Πύλη και σε υψόμετρο 850 μ. βρίσκεται το Βαθύρεμα.
Αφθονούν τα νερά γύρω και μέσα στο Βαθύρεμα: οι πηγές Γκούρα, Βλαχόβρυση, Λαιούσα, Μουσαμάς, Μπουκουβάλα, Παλιοκόπρι, Ποτιστής, Κανάλια, Λειβάδια, αλλά και ο παραπόταμος του Αχελώου Βαθυρεματιώτης. Δάση από έλατα και οξιές και γυμνές βουνοκορφές συνθέτουν το τοπίο γύρω από το χωριό: Λαιούσα (1.800 μ.), Μαγγανιάρα (1.900 μ.), Παλιοκόπρι, Βλάχα και Τραμπάλα (1.500 μ.). Η θέα από τη Μαγγανιάρα προς το θεσσαλικό κάμπο είναι θαυμάσια. Στην αντίθετη κατεύθυνση, προς τα χωριά της Άρτας και τη Νεράιδα βλέπουν η Τραμπάλα και η Λαιούσα.
ΛΙΒΑΔΟΧΩΡΙ
Βρίσκεται 42 χλμ. από την Πύλη σε υψόμετρο 1.200 μ. και σ’ αυτό ανήκει ο συνοικισμός Διαλεγμένο. Δυο ώρες με τα πόδια από το Λιβαδοχώρι φθάνει κανείς στο Αυγό (2.200 μ.), απ’ όπου με το απόβρεχο, όταν η ατμόσφαιρα καθαρίζει, φαίνεται ο Παγασητικός Κόλπος, η Λίμνη του Πλαστήρα και το Ιόνιο Πέλαγος. Μια άλλη κορυφή που αξίζει να επισκεφθεί κανείς περπατώντας την απόσταση της μίας και μισής ώρας είναι η Χούνη, σε υψόμετρο 2.000 μ. Η Βουρτόπα (Ελάτινο) είναι πέρασμα της καφετιάς αρκούδας, ενώ στην Κρύα Βρύση φωλιάζουν αγριογούρουνα και ζαρκάδια. Το χωριό υδρεύεται από τα νερά των πηγών της Γκούρας που έρχονται από το Αυγό, και της Κρύας Βρύσης, που χύνονται στον Αχελώο. Μεταξύ Λιβαδοχωρίου και Βαθυρέματος, ο παραπόταμος του Αχελώου Βαθυρεματιώτης σχίζεται προς δυο κατευθύνσεις, από τις οποίες η μία περιβρέχει τα εξωτερικά όρια του Λιβαδοχωρίου.
ΝΕΑ ΠΕΥΚΗ
50 χλμ. από την Πύλη, ανατολικά της Μεσοχώρας, συναντούμε σε υψόμετρο 850 μ. τη Νέα Πεύκη, στην οποία ανήκει και ο συνοικισμός Καψάλι, 4 χλμ. πιο πάνω. Το χωριό βρίσκεται ανάμέσα στα δάση των Γούπατων, της Ιταμίας και του Χατζάκου, όπου καταφεύγουν πέρδικες και λύκοι. Μέσα στο χωριό κυλά το Κακόρεμα, ενώ στην είσοδό του κυλά παραπόταμος του Αχελώου. Πάνω από το χωριό υψώνονται οι κορυφές Αυγό (2.148 μ.) και Περιβόλι (1.800 μ.), στις οποίες φθάνει κανείς με 5 - 6 και 2 ώρες περπάτημα αντιστοίχως, για να απολαύσει την καταπληκτική θέα της γύρω περιοχής. Κοντά στη Νέα Πεύκη και προς τη μεριά της εκκλησίας, βρίσκονται οι πηγές Βρυσούλα και Φράξος (1.200 μ.) και το σπήλαιο Αλώνια, ενώ λίγο μακρύτερα προς τα ΒΔ συναντούμε την Κόκκινη Σπηλιά.
ΜΕΣΟΧΩΡΑ
Η Μεσοχώρα βρίσκεται 50 χλμ. από την Πύλη, στη συμβολή του Αχελώου με τον παραπόταμό του Συμνιώτη και σε υψόμετρο 800 μ., κάτω από τον ορεινό όγκο της Μεγάλης Ράχης. Αποτελείται από τους συνοικισμούς Εξοχή, Σπίτια και Τούρνο. Μια ώρα με τα πόδια, 6 χλμ. από το χωριό, το μονοπάτι οδηγεί στην κορυφή Αγκάθι ή Βαβούρι (1.665 μ.), ενώ με λίγο περισσότερο περπάτημα (τρεις ώρες, 6 χλμ.) - αλλά και με αυτοκίνητο και στις δυο περιπτώσεις - φθάνει κανείς στην κορυφή Χατζή (2.038 μ.). Από κει ψηλά βλέπει κανείς τα όρη των Αθαμάνων να απλώνονται στα ΝΑ προς την Άρτα, αλλά και τις πηγές του Αχελώου στο Χαλίκι και τα νερά του ποταμού, στα Δ, να περιτρέχουν τις παρυφές του Χατζή. Εποπτική εικόνα του χωριού και της γύρω περιοχής μπορεί κανείς να έχει από τις κοντινές θέσεις Βορρός (5 χλμ.) και Μαλόρραχη (6 χλμ.). Πολύ κοντά στο χωριό βρίσκονται ακόμη οι πηγές Κοχλαστήρας (3 χλμ.), Παλαιόμυλος (1 χλμ.), Γκούρα (4 χλμ.), Κορομηλιές (6 χλμ.). Το πράσινο και τα δροσερά νερά πολυάριθμων πηγών αποζημιώνουν όσους κάνουν τον κόπο να περπατήσουν τη δίωρη απόσταση μέχρι τα Λιβάδια - Αράντζου, όπου και η ομώνυμη πηγή. Στο Στουρνάρι σώζεται και παλιά βρύση. Η περίφημη λίθινη τοξωτή γέφυρα της Μεσοχώρας ή «γέφυρα Κόκκου Χατζηπέτρου».
ΑΡΜΑΤΟΛΙΚΟ
58 χλμ. από την Πύλη, φθάνει κανείς στο Αρματολικό, σε υψόμετρο 840 μ. στο οποίο ανήκουν και οι συνοικισμοί Λεφέϊκα, Σκλήθρα, Γράβο και Γούρνες (Αγία Τριάδα), οι κάτοικοι ζουν από την γεωργία, την κτηνοτροφία και την εποχιακή απασχόληση. Το Αρματολικό βρίσκεται ανάμεσα σε δάση από έλατα (Τσουραντάνη, Μαντριά) και δρυς, σημαντικούς βιότοπους που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό αγρίων ζώων. Μέσα στη δασώδη περιοχή βρίσκεται η βρύση Καναλάκης. Το ίδιο το χωριό υδρεύεται από τα νερά των πηγών Μουχαλένες, Διαμαντόβρυση και Καλογριές. Από την Παχτουρνέτσα, σε υψόμετρο 2.000 μ. (1 χλμ. με τα πόδια, 5 χλμ. με το αυτοκίνητο) διακρίνονται η Άρτα και οι ακτές της Ηγουμενίτσας, αλλά και το Γαρδίκι, η Δέση και η Μουτσιάρα.
ΠΑΧΤΟΥΡΙ
Απέχει 58 χλμ. από την Πύλη, και βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μ., σε μια εσοχή της Μεγάλης Ράχης. Φαντάζει σαν ένα καταφύγιο ανάμεσα στις κορυφές Καταφύλι (2.200 μ.), Παχτουρνέτσα (2.000 μ.), Τσαρδάκι (2.000 μ.) και Σουφλί (1.900 μ.), που στα πόδια του απλώνεται ο Αχελώος. Στο Παχτούρι ανήκει ο οικισμός του Αετού (Δοβρόι). Οι οξιές, τα έλατα και οι φράξοι του δάσους της Παναγίας, οι πολυάριθμες πηγές (Παλιοχώρι, Ποτιστής, Λάκκος, Μπαλτά, Παλιοστάνη, Χούνι, Τσίγκορι και λίγο μακρύτερα Παχτουρνέτσα, Σταυρός και Τσαρίτσανη) και το ρέμα Τσαγκλί δεν είναι τα μόνα ελκυστικά στοιχεία του περιβάλλοντος φυσικού χώρου. Υπάρχει ακόμη ο βιότοπος στο Αφτί, στα δυτικά του χωριού, στο πέρασμα προς την Αθαμανία, απ’ όπου είναι εύκολη η παρατήρηση αγρίων ζώων. Μιάμιση ώρα ποδαρόδρομο από τον Αετό, στη θέση Ποτιστής, βρίσκεται ωραιότατος καταρράκτης, με είκοσι μέτρα πτώση. Στο σπήλαιο του Χουλιαρά φαίνονται οι πολεμίστρες πίσω από τις οποίες είχε ταμπουρωθεί το χωριό στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Στη θέση Πλάκα, ο Αχελώος σχηματίζει φυσική πέτρινη λεκάνη, κατάλληλη για κολύμπι. Ανεβαίνοντας τέλος στο Καταφύλι (μέχρι τη Παλιοστάνη με αυτοκίνητο και μετά, δύο ώρες πεζοπορία) βλέπει κανείς τη λίμνη, τα Ιωάννινα, τον κάμπο της Άρτας και τη γύρω περιοχή.
ΝΕΡΑΙΔΑ
Σε υψόμετρο 1.100 μ. στην ανατολική πλαγιά της Μεγάλης Ράχης, στα σύνορα του νομού Τρικάλων με το νομό Άρτας, βρίσκεται η Νεράιδα σε απόσταση 70 χλμ. από την Πύλη. Λίγο μακρύτερα προς τα ανατολικά (6 χλμ.) και χαμηλότερα (700 μ.) απαντάται ο οικισμός της Λαφίνας, το παλιό Σκλίβενο.
Από την κοντινή κορυφή του Κριάκορα (2.500 μ.) βλέπει κανείς να απλώνονται στο βάθος η λίμνη των Ιωαννίνων και η πόλη της Άρτας. Στον Κριάκορα υπάρχει ενδιαφέρον σπήλαιο που κρατάει το χιόνι ακόμη και το καλοκαίρι και που η τοπική παράδοση το θέλει να είναι η είσοδος υπόγειου μονοπατιού που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί τους για να περνούν κρυφά στην Ήπειρο στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Εντυπωσιακό είναι το τοπίο στο οροπέδιο Λάκκες (1.600 μ.). Σε μεγάλο υψόμετρο βρίσκονται και οι εξαιρετικής ωραιότητας πηγές της Νεράιδας (2.000 μ.) και του Χαλικίου (1.800 μ.)Ο Αχελώος, ο Γρεβενίτης και ο Γκούρας (Θεοδωριανίτης) είναι τα τρία ποτάμια που διασχίζοντας την περιοχή διασταυρώνονται και σχηματίζουν ανάμεσά τους μια νησίδα κατάφυτη με δρυς, που εξαιτίας της θέσης της ονομάζεται Μεσονήσι. Τις όχθες του Γρεβενίτη γεφυρώνει ωραίο πέτρινο γεφύρι των αρχών του 19ου αιώνα.
ΚΟΡΥΦΗ
Ορεινό χωριό του Ασπροποτάμου (700 μ.), σε απόσταση 82 χλμ. από τα Τρίκαλα. Το παλαιό του όνομα, Καπρόι, συνδέεται με την ύπαρξη αγριόχοιρων στην περιοχή. Οι κάτοικοι της Κορυφής είναι στην πλειονότητά τους κτηνοτρόφοι, ενώ αρκετοί εργάζονται στο φράγμα του Αχελώου.Το χωριό είναι κτισμένο σε τοποθεσία γραφική, μεταξύ των βουνοκορφών Καταφίδι (1.380 μ.) και Καπροβούνι (1.100 μ.). Υδρεύεται από τις πηγές Πηγαδούλι, Καλυβού, Αλατζέκου και Κλήματα. Το δάσος Μέγας Λόγγος γεμάτο έλατα και οξιές, αποτελεί καταφύγιο πολλών θηραμάτων.Στη θέση Σκίπς σώζεται νερόμυλος.
ΜΥΡΟΦΥΛΛΟ
73 χλμ. από την Πύλη, στις ΝΔ πλαγιές του Χατζή σε υψόμετρο 750 μ., βρίσκεται το Μυρόφυλλο (παλαιά ονομασία Μυρόκοβο) με τους οικισμούς του Γκολφάρι, Γλίστρα, Αγ. Γεώργιος, Φτέρη, Μπουρνιάς, Καραβέϊκα και Μηλότοπος σκορπισμένους στις πλαγιές του βουνού και πάντα κοντά στον Αχελώο. Το χωριό βρίσκεται πάνω στον κυριότερο άξονα σύνδεσης της Ηπείρου με τη Θεσσαλία, την παλαιά «Αμβρακία Οδό».
Το φυσικό περιβάλλον στο Μυρόφυλλο είναι από τα πιο πλούσια στην περιοχή αφού οι εναλλαγές του τοπίου (Αχελώος και ορεινοί χείμαρροι, δάση, χαράδρες) δημιουργούν μιαν εικόνα μαγευτική. Στις πηγές Γκούρα, Μάλεσι, Κρύα Βρύση (Καραβέικα) και Μαυρομάτα θα γευτεί κανείς την δροσιά του βουνού και στις πανέμορφες κορυφές Χατζή (2.038 μ.), Τζούμα (1.800 μ.), Βρομερή (1.850 μ.), Αλαμάνος (1.600 μ.), Σέλομο (1.500 μ. ) και Αϊ-Λιάς (1.800 μ.) θα απολαύσει το μεγαλείο της Νότιας Πίνδου που εποπτεύει από την Άρτα και το Ιόνιο πέλαγος μέχρι τον θεσσαλικό κάμπο. Τα παρθένα δάση του όρους Χατζή, του Σέλομο και Πετρομπά προσφέρουν καταφύγιο σε αρκετά είδη της άγριας πανίδας (ζαρκάδια, ελάφια, λύκους) ενώ αρκετά είναι και τα είδη της άγριας χλωρίδας, πολλά από τα οποία χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους είτε ως φαγώσιμα είτε για θεραπευτικούς σκοπούς.
ΠΟΛΥΝΕΡΙ
Ορεινό χωριό της επαρχίας Τρικάλων (760 μ.), 60 χλμ. ΝΔ της Πύλης. Είναι κτισμένο στις όχθες του Αρέντιου, παραποτάμου του Αχελώου, στα σύνορα με το νομό Καρδίτσας. Ξεχωρίζουν οι κορυφές Κάστρο (1.900 μ.) και Αϊ-Λιάς (1.200 μ., με θέα την Άρτα και τον Αμβρακικό).
ΒΑΛΚΑΝΟ
58 χλμ. από την Πύλη, σε υψόμετρο 740 μ., κοντά στον παραπόταμο του Αχελώου, βρίσκεται το Βαλκάνο. Αξίζει τον κόπο να επισκεφθεί κανείς το χωριό το καλοκαίρι, όταν η διαφορά θερμοκρασίας με την πεδιάδα είναι αισθητή και πράγματι ανακουφιστική, και να περπατήσει τη μικρή απόσταση μέχρι το βουνό της Λαίουσας, με τα άφθονα κρύα νερά των πηγών του, κατάφυτο με οξιές και έλατα.
ΜΟΣΧΟΦΥΤΟ
Βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μ., κάτω από τις επιβλητικές κορυφές της Λαιούσας και του Ξηροβουνίου, σε απόσταση 52 χλμ. από την Πύλη. Στο χωριό ανήκουν οι συνοικισμοί Ορεινή, Πλατανάκια και Λεπτοκαρυά.
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
Από τις πιο όμορφες διαδρομές, με επίκεντρο την ιστορική Μεσοχώρα, βυθισμένη στις χαράδρες που σχηματίζει ο Αχελώος και οι παραπόταμοί του, ανάμεσα στις απότομες πλαγιές της Νότιας Πίνδου, είναι η διαδρομή που ακολουθεί τους πρόποδες του όρους Χατζή. Το ένα σκέλος της διαδρομής που καταλήγει στην Κορυφή ακολουθεί την κεντρική κοίτη του Αχελώου και κινείται ανάμεσα στις κορυφές Χατζή (2.038 μ.) και Μεγάλη Ράχη ενώ το άλλο σκέλος που καταλήγει στο πανέμορφο Μυρόφυλλο ανηφορίζει στον αυχένα της Γκρόπας για να κατηφορίσει στη συνέχεια στην κοιλάδα (η οποία σε ορισμένα σημεία γίνεται χαράδρα) του Βαθυρεματιώτη, παραπόταμου του Αχελώου. Αυτό το δεύτερο σκέλος αποτελεί και το τελευταίο τμήμα της φυσικής διάβασης της Πίνδου η οποία ένωνε την Δυτική Θεσσαλία με την Ήπειρο. Η άγρια ομορφιά των αλπικών κορυφών που εναλλάσσεται με τα πυκνά δάση και τα νερά που άλλοτε ρέουν ήρεμα - πάντα με κατάληξη τον Αχελώο - κι άλλοτε πέφτουν σχηματίζοντας μικρούς καταρράχτες δίνουν στην περιοχή μιά εικόνα μοναδικού κάλλους.
http://www.polineri.gr/  http://www.facebook.com/#!/groups/poluneri/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου