Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

EΛΑΤΗ-ΠΕΡΤΟΥΛΙ

Ελατη-Περτουλι

Τα βουνά των ονείρων μας

Κόζιακας, Νεράιδα, Λουπάτα, Μαρόσα, Αυγό, Τριγγία, Κακαρδίτσα. Επιβλητικές κορυφές της Πίνδου, του κυριότερου ορεινού όγκου της Ελλάδας, όλες πάνω ή κοντά στα 2000 μέτρα. Κι ανάμεσά τους, διαμαντάκια πραγματικά, στολίδια φτιαγμένα από ανθρώπινο χέρι, το Περτουλι, η Ελατη, η Πύλη, η Πύρρα, το Νεραιδοχώρι και δεκάδες άλλα χωριά, πέτρινα γεφύρια, μοναστήρια, κρήνες, ξωκλήσια.

Η ανάγκη για επιβίωση μετατράπηκε σε γνώση και ικανότητα για τους ανθρώπους που επέλεξαν να τιθασεύσουν αυτό το πανέμορφο μα και δύσκολο κομμάτι της ελληνικής φύσης. Λες και υπήρχε κάποια θεϊκή επιταγή, μόνο άξιοι και ικανοί άνθρωποι να μπορέσουν να στεριώσουν και να γίνουν κάτοικοι αυτών των περιοχών. Άνθρωποι σκληροτράχηλοι, δυνατοί, έξυπνοι και νοικοκυραίοι. Που γεφύρωσαν φαράγγια, έχτισαν αρχοντικά, έφτιαξαν δρόμους (στράτες) επικοινωνίας και τέλος ύμνησαν το Δημιουργό αφιερώνοντάς του πανέμορφες μονές και εκκλησίες. Και στο πέρασμα του χρόνου, όταν η βιομηχανοποίηση, η αστυφιλία και η εξέλιξη απείλησαν να τους αφήσουν στο περιθώριο, αυτοί βρήκαν τον τρόπο να κρατήσουν ζωντανό τον τόπο τους, μετατρέποντάς τον σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για όλες τις εποχές του έτους.

Έτσι, με αιχμή του δόρατος τα πασίγνωστα χωριά Ελατη και Περτουλι, με πλήθος επιλογών διαμονής σε ξενώνες, ξενοδοχεία, δωμάτια, σπιτικό φαγητό ακόμη και σε ταβέρνες, το μικρό αλλά συμπαθητικό χιονοδρομικό κέντρο και τα δεκάδες αξιοθέατα της περιοχής μπορούν να εγγυηθούν στον επισκέπτη ότι θα περάσει ονειρεμένες στιγμές σε μία από τις πιο όμορφες και αυθεντικές περιοχές του ν.Τρικάλων.

Αποστάσεις:
Ελατη - Τρικαλα: 31 χλμ
Ελατη - Πύλη: 13 χλμ
Ελατη - Περτούλι: 14,5 χλμ
Ελατη - χιονοδρομικό κέντρο: 8,5 χλμ
Περτουλι - Τρικαλα: 45,5 χλμ
Περτουλι - Πύλη: 27,5 χλμ
Περτούλι - Χιονοδρομικό κέντρο: 6 χλμ
Πύλη- Τρίκαλα: 18 χλμ
Πύλη-χιονοδρομικό κέντρο: 21,5 χλμ
Νεραϊδοχώρι - Τρίκαλα: 50,5 χλμ
Νεραϊδοχώρι - Πύλη: 32,5 χλμ
Νεραϊδοχώρι - Ελατη: 19,5 χλμ
Νεραϊδοχώρι - Περτουλι: 5 χλμ
Νεραϊδοχώρι - χιονοδρομικό κέντρο: 11 χλμ
Πύρρα- Τρίκαλα: 56 χλμ
Πύρρα-Πύλη: 38 χλμ
Πύρρα-Ελάτη: 25 χλμ
Πύρρα-Περτούλι: 10,5 χλμ
Πύρρα-χιονοδρομικό κέντρο: 16,5 χλμ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου