Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

ΓΟΡΓΟΓΥΡΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 
ΓΟΡΓΟΓΥΡΙ

Δεκαεννέα χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα, ακολουθώντας την αριστερή διακλάδωση μετά το Βαλτινό φτάνουμε στο Γοργογύρι, σε υψόμετρο 450 μ. Η κοινότητα, που περιλαμβάνει τον οικισμό του Διλόφου (υψόμ. 700 μ.), κατοικείται το χειμώνα από 730 και το καλοκαίρι από 850 ανθρώπους, οι οποίοι απασχολούνται στην κτηνοτροφία και στα υδροτριβεία. Ας σημειωθεί ότι στο Δίλοφο υπάρχουν εγκαταστάσεις Σαρακατσάνων.

Η αφθονία των νερών είναι το χαρακτηριστικό της περιοχής του Γοργογυρίου: ο παραπόταμος του Πηνειού Κεφαλοπόταμος και η πηγή του Λάκκα, οι πηγές Καρυές, Γαύρου, Κουκουνάρι και οι νεροδίνες (150-200 τον αριθμό). Βιότοπους αποτελούν ο Κεφαλοπόταμος και το παρόχθιο δάσος Παλαιοκόπρι Λάκκα (3 χλμ. από το χωριό) καθώς και η πηγή Γαύρου. Από τους τρεις παλιούς νερόμυλους που κινούνταν με τα νερά του ποταμού λειτουργεί σήμερα μόνο ο ένας.

Τέσσερις ώρες μακριά από το χωριό με τα πόδια βρίσκεται η κορυφή του Σταυρού (1.150 μ.). Η διαδρομή γίνεται συντομότερη (2 1/2 ώρες) μέσω Κόρης (ορεινού οικισμού του Ξυλοπάροικου). Από την Κόρη φθάνει κανείς και στο Τρύπιο Λιθάρι (1.901 μ.), που διακρίνεται από την πλατεία του Γοργογυρίου. Από το Σοφλέρι Κοτρώνι, σε απόσταση 50 μ. από το χωριό, φαίνονται τα Μετέωρα και η Λάρισα. Άλλα ψηλώματα στην περιοχή είναι οι Ψήλες (χρησιμοποιούνται από την Αερολέσχη) και ο Φτερόλακκας. Κοντά στο χωριό βρίσκεται το Παλαιομονάστηρο, ερείπια μονής που λειτουργούσε πριν από τρεις αιώνες.

Σε καλή κατάσταση διατηρείται η εκκλησία της Παναγίας Θεοτόκου του 1857. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν δυο σπίτια της ίδιας περίπου εποχής. Στις 8 Σεπτεμβρίου, γιορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου, και στις 26 Οκτωβρίου, του Αγίου Δημητρίου, το Γοργογύρι πανηγυρίζει με θρησκευτικές εκδηλώσεις που ακολουθούνται από κοινό φαγητό («καζανιά»), παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον τοπικό χορευτικό όμιλο και κλαρίνα στην πλατεία του χωριού.

Στην πλατεία πάλι, ανήμερα το Πάσχα, γίνονται διάφορες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν θεατρική παράσταση και παρουσίαση προσκεκλημένων χορευτικών συγκροτημάτων. Τέλος οι Απόκριες γιορτάζονται με φωτιές από πουρνάρια και χορό.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ Γαρδούμπα και σπληνάντερο συνοδεύοντάς τα με ντόπια ρετσίνα στα εστιατόρια.
ΑΓΟΡΑΣΤΕ Πασταλάκια (φασολάκια) στα καφενεία. Μπομπότα από καλαμποκάλευρο που μπορεί να γίνει από ντόπιο καλαμπόκι, που θα αλέσετε στο νερόμυλο του Γιοβανίτη. Υφαντά που θα παραγγείλετε στις υφάντρες που δουλεύουν τον αργαλειό στο σπίτι.
ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Τις δριστέλλες και τις πηγές στο δρόμο προς την Κόρη.
ΕΠΙΔΟΘΕΙΤΕ ΣΕ Ορεινό ποδήλατο στο Γοργογύρι και στην Κόρη. Κολύμπι στο φράγμα του Διλόφου. Ορειβασία ως το Τρύπιο Λιθάρι.
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το πανηγύρι της Παναγίας Θεοτόκου. Την Κυριακή της Αποκριάς.

Η φυσική ομορφιά του Γοργογυρίου προσφέρεται για απολαυστικούς περιπάτους, όπως αυτός που σε οδηγεί στην κορυφή του Σταυρού, στον Κόζιακα και που διαρκεί τέσσερεις ώρες αλλά και την κορυφή « Τρύπιο Λιθάρι», υψόμ. 1901μ. μπορείς εύκολα να την θαυμάσεις από την πλατεία του χωριού και τέλος το ψήλωμα « Ψήλες» είναι συνυφασμένο με δραστηριότητες της Αερολέσχης.

      




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου